WHY » За Вашият Уебсайт » SEO оптимизация

SEO оптимизация

В тази статия ще разберете, какво е SEO оптимизация и какви техники могат да се използват за да се класира по-добре един сайт? В днешно време е от голямо значение, дали Вашият бизнес ще се класира добре в търсещите машини.

Както в България, така и в Google всичко става с връзки, колкото по-авторитетни са те, толкова по-бързо и лесно се постигат поставените цели.

Съдържание:

Какво е SEO оптимизация?

SEO (search engine optimization) оптимизация за търсещи машини, като Google, Bing, Yandex и много други.

Най-просто казано, целта на SEO е да оптимизира Вашият сайт, блог, онлайн магазин или апликация за да се класира на по-челни позиции в резултатите на търсачките. Следователно по-челните позиции Ви гарантират повече трафик, който е вероятно да генерира повече продажби. Темата като цяло е много обширна и в тази статия ще се опитаме да се спрем на основни похвати, които дават резултати.

Onsite оптимизация.

Казано на достъпен език без много термини, това е оптимизация във самият сайт и засяга съдържание, архитектура/структура, вътрешни връзки, URL-и (адреси на страниците) и дизайн.

Съдържание.

Търсачките и по-конкретно Google можем да сравним с библиотека с милиарди книги и автори. При всяко запитване те търсят в тяхната база данни от вече обходени сайтове и степенуват според тях най-добрите резултати за Вашето запитване. Преди въобще да си мечтаете да сте на първа позиция, трябва да си отговорите на въпроса, защо Google да избере Вас пред, останалите хиляди книги и автори във Вашия жанр?

Преди да се започне каквото и да било, е Важно да се направят анализи с помощта на инструменти (Ahrefs, Semrush, Serpstat и други) за търсенията във Вашата ниша (Keyword research). На база на този анализ се изработва план за генериране на съдържание, което да покрие търсените теми, въпроси, услуги и всякакви други запитвания към търсачките. Важно е този план да се следва и актуализира в зависимост от тенденциите.

Последно време доста се шуми над термини като холистично и семантично SEO, което на достъпен език ще рече, че трябва да покриете добре семантиката във Вашата ниша, което не винаги е лесна и бърза задача. За разлика от рекламните платформи, където трафика идва със стартирането на кампания за час-два, в SEO нещата се случват бавно.

Ако някой Ви гарантира бързи резултати за 200-300лв,, бягайте далече от него.

За да се класира добре съдържанието и сайта Ви е Важно то да е добре структурирано и да съдържа, колкото е възможно повече елементи. Представата, че ако то е дълго ще се класира добре е доста заблуждаваща. Все пак ако имате текст от 5000 думи с разни али-бали в него и разтягане на локуми, няма как да се класира добре или изобщо няма да се класира. Днешно време хората четат все по-малко дълги текстове, и поради това текстовете и елементите Ви трябва да дават конкретни отговори на търсенията, и да се четат лесно

Някои от задължителните елементи са заглавията (Headings). Те са степенувани от H1 до H6.

Задължително е всяка страница да има само по едно заглавие H1!

Това по подразбиране на повечето системи за изграждане на сайтове е заглавието на страницата, публикацията или продукта. Ограничения в използването на H2 до H6 няма, но не прекалявайте. Използването на заглавия трябва да е логично и да допринася за форматирането на текста.

Елементи които помагат както за класирането, така и за оформянето на една страница са:

 • Заглавия
 • Параграфи
 • Таблици
 • Изображения
 • Видео
 • Изброявания
 • Цитати
 • PDF файлове
 • FAQ често задаване въпроси

Архитектура на сайта

Архитектурата на сайта е изключително Важна, както за търсачките Google, Bing и други, така и за потребителите. Сайта Ви трябва да е добре подреден и систематизиран.

Представете си, че посещавате сайт, на който не можете в продължение на няколко минути да намерите това, което търсите. Разбира се ще се изнервите, ще напуснете сайта и никога повече няма да се върнете на него. Затова е Важна добрата структура на сайта, все пак никой не иска да губи посетите и трафик от сайта си.

Има правило, че всяко едно кътче на сайта трябва да е достъпно с до 3 клика на мишката от началната страница на сайта. Това е много Важно за търсещите машини и за потребителите.

Google като най-голямата търсачка в света винаги съветват, при изработка на сайт да се мисли за посетителите му. Сайта Ви трябва да е бърз и лесен за употреба (user friendly).

Част от добрата архитектура са няколко задължителни елемента. Отваряме бърза скоба, че зависимост от спецификата на сайта, може да не са нужни всички или да има нужда от повече.

 1. Функционален хедър (Header) – горната част на сайта, в който обикновено се поставя лого, меню, търсачка и други.
 2. Мега меню – падащо меню с категории, статии и продукти.
 3. Филтри (задължителни при онлайн магазините)
 4. Адекватна търсачка
 5. Футър (footer) с информация за собствеността на сайта. Това е най-долната част на сайта.
SEO Оптимизация

URL-и адреси на страниците.

URL е адрес на всяка страница във Вашият сайт, който се намира горе в полето на браузъра www.mysite.com/za-nas. Важно е тези URL-ли да са изписани на латиница. Разбира се не е голяма грешка, ако Вашите адреси са на кирилица, но при споделяне на адреса в социалните мрежи, той излиза много по-дълъг с доста различни символи като www.mysite.com/%d1%82%d0%be%d0%bf-%d0%bc%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8/Поради това е добре адресите Ви да са на латиница.

За да запазите смисъла на думите за търсачката, можете да използвате инструменти за транскрипция от кирилица на латиница.

URL адреса трябва да съдържа ключовата дума/тема, за която страницата се отнася.

И последно, но не по важност адресите трябва да са кратки и ясни.

Вътрешни връзки

Това са връзките които водят до определена страница или продукт на Вашият сайт. Използват се за улеснение на посетителите, за да намерят повече информация по конкретна тема или термин. Вътрешните връзки могат много да помогнат за класирането на сайта, ако бъдат използвани както трябва.

Друг похват са изходящите връзки, колкото и някой специалисти да ги отричат, те работят. Особено в случаите, когато се използват релевантно към авторитетни сайтове. Ето и пример, как сме използвали двата типа връзки в тази статия:

След което CWV (Core Web Vitals), стана доста актуална тема, и е в рамките на техническото SEO да изгради сайта така, че да отговаря на стандартите на Google за скорост. Можете да тествате Вашият сайт тук.

Важен за скоростта на сайта е и добрият хостинг. Има доста информация за хостинг услугите в нашия сайт, и Ви препоръчваме да се запознаете, преди да вземете окончателно решение, кой да е Вашият хостинг доставчик.

Дизайн

Тук може да има спорове от сорта, ама какво значение има дизайна на сайт за оптимизацията в търсачките. Ами има. Може би сте чували, че Google следи потребителското поведение. Следователно, ако Вие имате сайт с лош и нефункционален дизайн, който отблъсква посетителите, и те не се задържат на сайта, това е лош сигнал за Google. Важен аспект при дизайна са и цветовете, ако Ви е интересно можете да прочетете повече за Психология на цветовете и как големите компании ги използват в брандирането.

Техническо SEO

Този етап от оптимизацията работи по техническите аспекти на сайта, като скорост и функционалности. През Май 2021 Google обявиха, че скоростта на зареждане на сайта ще е ранкинг фактор за търсачката. „This past May, we announced that page experience signals would be included in Google Search ranking.“

Веднага след това изявление CWV (Core Web Vitals), стана доста актуална тема, и е в рамките на техническото SEO да изгради сайта така, че да отговаря на стандартите на Google за скорост. Можете да тествате Вашият сайт тук.

Важен за скоростта на сайта е и добрият хостинг. Има доста информация за хостинг услугите в нашият сайт, и Ви препоръчваме да се запознаете, преди да вземете окончателно решение, кой да е Вашият хостинг доставчик.

И последно за скоростта на сайта. Това че сайта Ви зарежда бързо на Вашия компютър, не значи, че на места със слабо покритие ще бъде бърз. Вие сигурно сте в града с 5G, или кабелен интернет, а на село нещата стоят доста по различно.

Бавните сайтове влияят негативно на потребителското поведение, а то влияе негативно на класирането.

XML карта на сайта. Много Важен елемент за всеки уебсайт, който спомага на ботовете да се ориентират в сайта Ви и да го обхождат по-лесно. Тя съдържа няколко елемента, като адрес на страницата, кога е обновена последно, дали съдържа изображения и приоритет на страницата в структурата на сайта.

Структурни данни за SEO.

Структурните данни са това което Вие показвате на търсачката, за да разбере по-бързо и лесно каква е тематиката на сайта. Най-лесно се внедряват чрез инструменти. Примерно ако използвате WordPress за Вашият сайт, е нужно да имате (plug-in) за да можете да добавяте такива данни. Популярни плъгини за WordPress са Yaost SEO, SEOPress и други.

Ето как изглежда Yaost, чрез който въвеждате структурни данни:

SEO оптимизация

С тези инструменти Вие ръчно трябва добавите:

 • SEO заглавие (видимо само в търсачките при търсене)
 • SEO описание (видимо само в търсачките при търсене)

Други Важни структурни данни които трябва да се добавят са Alt описания на изображенията. Чрез тези описания търсещите машини по-лесно разбират какво има на съответното изображение. Това е много често срещан пропуск, затова е добре да се внимава и да не се пропускат.

Какво добавят този вид инструменти като данни:

 • Информация за сайта
 • Информация за организацията
 • Тип на сайта
 • SEO Заглавие
 • SEO Описание
 • Дали това е страница, публикация, категория или продукт
 • Заглавие за Facebook/Twitter
 • Описание а Facebook/Twitter
 • Изображение за Facebook/Twitter
 • Дали търсачките на обхождат и индексират съответната страница.
 • И още доста други

Как да заемем повече място в резултатите на Google?

За да повишите CTR (clickthrough rate), или на български казано повече хора да кликат на Вашият резултат в търсачката, е добре да заемате повече място. Това значително повишава вероятността потребителите да кликнат и посетят Вашият сайт. Чрез структурни данни, това можа да се получи относително лесно.

Нека вземе за пример изображението по-долу. Виждате, че вторият резултат заема двойно повече място от първия. И това е така благодарение за въведените структурни данни за отзиви, които имат на сайта (звездичките) последвани от „Оценка: 4,9 – 128 гласа“. В допълнение са добавили и секция с Често задавани въпроси, които също се визуализират.

Нека погледне и сайта, който е четвърти. Там се визуализира нещо по-различно. Google е сметнал за полезно и визуализира няколко термина от таблица вградена в публикацията. Тук нагледно се вижда, че използването на повече структурни елементи, дава резултати.

SEO оптимизация

Още един похват за заемане на повече място в търсещите машини е чрез HMTL Hooks. Ако сте забелязали в началото на тази статия имаше параграф със съдържанието й. Всяко едно от изброените заглавия има линк, който води до конкретен параграф в статията, и по този начин улесняваме посетителите си. Могат с един клик да прочетат само това, което ги интересува, а не да скролват през цялата статия. На изображението по-долу можете да видите как Google визуализира тези заглавия с линковете.

SEO Оптимизация HTML Hooks

Линкбилдинга е най-лесното нещо.

Ако някой Ви каже, че изграждането на външни връзки към Вашият сайт е много трудно, може и да е прав, но ние смятаме, че зависи. Има страшно много информация и стратегии за изграждане на външни връзки. От връзки в коментари в блогове, през гост авторски статии, профилни линкове, локални директории, бизнес директории и още и още „безплатни“ линкове. Нормално е всеки да търси нещо безплатно, но дали то би работило е съвсем друга тема.

Нашето мнение е, че линкбилдинга е най-лесното нещо, ако имате пари. Почти всеки един сайт ще се съгласи да постави връзка към Вашия срещу заплащане. Затова според нас е добре да отделите най-голям бюджет за тази част от SEO оптимизацията.

Още един похват за линк билдинг е PBN мрежа, вижте повече на Какво е PBN? ⋆ Изграждане на работещ PBN.

Както в България, така и в Google всичко става с връзки, колкото по-авторитетни са те, толкова по-бързо и лесно се постигат поставените цели.

Content is the King!

И накрая в тази може би дълга, но надяваме се полезна статия, искаме да напомним, че трябва съдържанието на сайта Ви да е уникално и качествено. Качественото съдържание винаги се класира много по-бързо и лесно.

И не забравяйте, че пишете за хора, не за търсачки.

SEO оптимизация

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top