WHY » За Вашият Уебсайт » Изработка на сайт с WordPress.

Изработка на сайт с WordPress.

Изработка на сайт с WordPress.

Изработването на сайт може да бъде лесно, може да си го създадете и сами, НО може да бъде и изключително трудна задача изискваща много разработки, и доработки от класифициран програмист. Всичко това зависи от Вашите задания за визия и най-вече функционалности на онлайн проекта, който искате да стартирате.

В тази статия ще се спрем на основните стъпки, които трябва да извършите за да изградите сайт с WordPress. Сайта ще бъде фирмен тип визитка, може да се използват и за блог.

1. Трябва да имате хостинг и домейн.

На първо място трябва да имате хостинг и домейн, за да стартирате процеса по създаване на сайт. Ако все още нямате можете да се възползвате от нашите промо кодове за отстъпка във водещи хостинг компании.

Повече за това какво е хостинг и домейн можете да разберете в нашите статии:

2. Инсталиране на WordPress.

След като вече сте си закупили домейн и хостинг, е време да се логнете в cPanel-а, който управлява Вашият хостинг акаунт. Скролвате докато намерите икона на WordPress managed by Softaculous, или подобна зависимост от хостинг, който използвате.

Изработка на Сайт

Стартирате софтуера, чрез натискане върху иконата и ще Ви зареди прозорец за управление и инсталиране на WordPress. Следва да натиснете бутон install и ще ви се отвори прозорец, където да въведете настройки за инсталацията на WordPress.

Следващите стъпки там са:

 • Избор на домейна, на който ще е сайта
 • Попълвате име на сайта
 • Добавяте кратко описание на сайта
 • *Избор на username за достъп на административният панел.
 • **Избор на парола
 • Избор на език на сайта
 • Натискате бутона install
 • Честито вече имате сайт, но това не е края 🙂

*Задължително е да смените username-а, НЕ го оставяйте admin, така сайта ви ще е една стъпка по защитен от пробиви

**Създайте много силна парола, или използвайте автоматично генерираните, за да е още по-трудно някой да се сдобие с доспът до сайта Ви. Преди да инсталирате си запишете username-а и паролата за да имате достъп до сайта си.

WordPress инсталиране и изработка на сайт

Инсталация отнема по-малко от минута. На следващият екран ще видите два линка, първият е към новият Ви сайт, вторият е към административният панел на сайта, където ще продължим с настройките.

Успешна инсталация на WordPress

Честито вече имате сайт, но той има нужда от още доста грижи.

Инсталиране на тема.

Следващата стъпка за изработка на сайт с WordPress е да инсталирате тема на сайта. От административният панел на сайта отивате на Изглед/Теми/Добавяне на нова. Поради факта, че WordPress е доста популярен имате огромен избор от теми за сайта си. Най-популярните са Ocean WP и Astra, и двете имат не лоши безплатни версии, както и платени такива с повече функционалности. След като направите Вашият избор натиснете „Инсталиране“, и след това „Активиране“.

Инсталиране на Добавки (Plug-ins) при изработка на сайт

За да инсталирате добавки отивате на Разширение/Добавяне на още, след което препоръчване да използвате търсачката (горе в дясно на административният панел).

С добавките (plug-ins) при WordPress на практика, можете да постигнете всичко, има добавки за каквото се сетите, с тях сайта Ви може да постигне всичко, НО може и да се срине, затова винаги проверявайте за отзиви, и се уверявайте, че са тествани със вашата версия на WordPress. След като сте намерили желаната добавка, натискате инсталиране, след това активиране, имайте предвид, че някой добавки изискват допълнителни настройки, след като са активиране.

Задължителна практика е, да правите регулярен Backup на сайта си, ако се появи някакъв проблем, винаги да имате вариант да го възстановите!

По-долу ще споделим, някой от основните добавки:

Contact Form 7 – тази добавка Ви позволява да създавате лесни за използване контактни форми, които Вашите клиенти да използват за да се свържат с Вас.

Really Simple SSL – е plug-in, който конфигурира сайта Ви да се зарежда само през HTTPS протокол (криптирана връзка между сайта и потребителите), която гарантира сигурна връзка за трансфер на данни.

WP Fastest Cache – модул за кеширане на файлове. Този тип модули намалят размера на файловете, за да се зарежда по-бързо сайта Ви. Горещо препоръчване да използвате такъв. Други популярни и работещи са: WP Rocket, WP Super Cache. W3 Total Cache и т.н.

Yoast SEO или SEO Press са добавки, които добавят мета данни за търсачките. Използването им е задължително, ако искат да се класирате по-добре в Google, Bing и други.

Това са най-базовите добавки според нас. Ако Ви трябва друга функционалност, която темата Ви не предлага, можете да добавяте.

Съвет от нас, старайте се да не прекалявате с добавките, защото колкото повече са те, толкова по-голяма е вероятността да имате проблеми, бавен сайт или двете заедно. В най-лошият случай, ако има конфликт между добавките, сайта може и да не работи.

Създаване на страници:

Тук е момента да създадете страници, които да използвате на сайта си. Отивате на Страници/Добавяне, и създавате, колко Ви трябват спрямо нуждите на бизнеса. Задължителните са:

 • Начална страница
 • За нас
 • Контакти
 • Услуги или продукти
 • Общи условия
 • Политика за лични данни

Следващата стъпка при изработка на Сайт е настройки на визията/дизайна:

За целта от административният панел посетете Изглед/Настройки. WordPress ще Ви зареди началната страница с голям набор от настройки, които да направите, за да промените визията на сайта. В тези настройки, можете да изберете статична начална страница, която преди това изработихте, да добавите лого на сайта си, меню със страниците, които създадохте преди това, и още доста визуални настройки. Настройките се визуализират секунди след като направите някаква корекция. Така можете да видите промените преди да сте ги публикували.

Бонус съвет:

Когато настройвате сайта си винаги мислете за Вашите клиенти/потребители. Той трябва да е лесен и бърз за използване, ако действието, което желаете клиента да предприеме изисква две стъпки, НЕ го усложнявайте със повече от две стъпки. В днешно време потребителите не желаят да си губят времето с излишни действия, които Вие смятате за полезни.
Инфографика изработка на сайт

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top