WHY » Домейн » Какво е SSL сертификат?

Какво е SSL сертификат?

Какво е SSL сертификат?

SSL, по-често наричан TLS, е протокол за криптиране на интернет трафик и проверка на идентичността на сървъра. Всеки уебсайт с HTTPS уеб адрес използва SSL/TLS.

SSL (Secure Sockets Layer) сертификатите са това, което позволява на уебсайтовете да преминават от HTTP към HTTPS връзка, която е много по-сигурна. SSL сертификатът е файл с данни на сървъра, на който се хоства даден сайт. SSL сертификатите правят възможно SSL/TLS криптиране, което защитава преноса на данни между браузъра на посетителите Ви и Вашият сайт.

Каква информация съдържа SSL сертификата?

  • Името на домейна, за което е издаден сертификатът
  • На кое лице, организация или устройство е издаден
  • Кой го е издал
  • Цифров подпис
  • Свързани под домейни
  • Дата на издаване на сертификата
  • Срок на валидност на сертификата
  • Публичният ключ (частният ключ се пази в тайна)

Публичните и частните ключове, използвани за SSL, са по същество дълги низове от знаци, използвани за криптиране и декриптиране на данни. Данните криптирани с публичния ключ, могат да бъдат декриптирани само с частния ключ и обратно.

Как сайта Ви получава SSL сертификат?

За да бъде валиден SSL сертификат, домейните трябва да го получат от сертифициращ орган (CA). CA е външна организация, доверена трета страна, която генерира и издава SSL сертификати. CA също ще подпише цифрово сертификата със собствен частен ключ, позволявайки на клиентските устройства да го проверят. Повечето, но не всички, CA ще начисляват такса за издаване на SSL сертификат. След като сертификатът бъде издаден, той трябва да бъде инсталиран и активиран на сървъра на уебсайта. Хостинг компаниите обикновено предлагат безплатен SSL сертификат. След като бъде активиран на сървъра, уебсайтът ще може да се зарежда през HTTPS и целият трафик към и от уебсайта ще бъде криптиран и защитен.

Има ли безплатен SSL сертификат?

Повечето хостинг доставчици в България като Jump.bg, ICDSoft, VPS.bg и други, предлагат безплатен SSL сертификат от Let’s Encrypt. Той е напълно безплатен и за Ваше улеснение повечето доставчици на хостинг са настроили автоматично подновяване, за да не остава сайта Ви без https връзка. Вижте във видеото по-долу колко лесно можете да го активирате в cPanel.

Как да разбера дали сайта има SSL сертификат?

Всички браузери ще Ви сигнализират, ако сайта в който сте няма такъв активен. Ако все пак искате да се уверите сами цъкнете на катинарчето преди адреса на сайта в който се намирате. Вижте изображението по-долу:

Какво е SSL

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top