Какво е домейн?

Въпросителен знак за статия Какво е Важно при избора на домейн

Какво е домейн?

Какво е Важно при избора на домейн?

Закупуване на домейн.

Каква е разликата между хостинг и домейн?

Интересен факт е, че домейните реално се разреждат като IP адреси, а не с името които виждате в браузъра си. За да се случи това транслиране се използва DNS Domain Name System.

Какво е домейн

Какво е домейн?

Ако използваме метафори, домейна е като адрес на физически обект.

Най-просто казано това са буквичките след www. или това е адреса на Вашият сайт, онлайн магазин или блог. На изображението сме маркирали къде се визуализира домейна в браузърите.

Също според нас е Важно да уточним, че името на сайта и домейна, може да са различни. Да речем, че сте си закупили домейн matahari.bg, и смятате да създадете онлайн магазин за хранителни добавки „Тренирай Здраво“. В този случай домейна е matahari.com, а името на сайта е „Тренирай Здраво“.

Структурата на домейна е от две части, име и разширение. При matahari.bg – matahari е домейн името, bg е разширението. Те винаги са разделени с точка. Най-популярното разширение е .com и вече е доста трудно да се намери кратък свободен домейн с това разширение. За справка вече няма свободни четири буквени домейни с разширение .com, но пък винаги можете да проверите дали нямате късмет и Вашият бранд да не е зает. Можете да правите справки при всеки хостинг доставчик, за нашите нужди ние използваме Jump.bg.

Какво е Важно при избора на домейн

Какво е Важно при избора на домейн?

На първо място препоръчваме домейна да е възможно най-кратък, лесен за изписване и запомняме. В огромен процент от случаите домейните се изписват на латиница, и поради това е добре да избягвате спорни за изписване на латиница букви , като ш,ц,ч и други. Присъствието на – (тирета) също е добре да се избягва.

Последните тенденции в онлайн маркетинга са за изграждане на силен и лесен за запомняне бранд, затова е добре името на бранда и домейна да са едни и същи. Примери за добри и лесни за запомняне брандове са ozone, hippoland, Нани и доста други.

*Когато избирате Вашият домейн и име на сайт задължително проверете в Google, дали вече няма такъв бизнес, който използва това име, защото ако вече съществува ще Ви е по-трудно да го наложите.

Закупуване на домейн.

Има доста голям избор на хостинг доставчици, от които можете да закупите домейн. Например:

Jump.bg

ICDSOFT.com

Използвайте промо код WHY25 за 25% еднократна отстъпка при покупка на хостинг и cloud услуги. Промо кода е валиден за нови клиенти на Jump.

След като натиснете върху името на някоя от компаниите, които изброихме ще Ви препрати към техен сайт. В секциите им с домейни, можете да направите справка дали избраното от Вас име е свободно за регистрация, и да го закупите. Цените са за минимум едногодишна регистрация и варират от *14.94лв. до към *70лв., в зависимост от разширението на домейна, и текущите промоции.

*Цените са ориентировъчни и зависят от актуалните промоции на хостинг компаниите.

Имайте предвид, че при покупка на домейн с разширение .bg, се изисква да изпратите пълномощно (не трябва да е нотариално заверено), с което упълномощавате компанията да регистрира домейна на Ваше име.

Вижте как да закупите домейн и хостинг във видеото:

Цена за домейн

Разширение домейнЦена за 1 година
.com* 20.85 лв.
.info* 32.67 лв.
.eu* 4.26 лв.
.us* 20.54 лв.
.de* 17.39 лв.
.uk* 16.35 лв.
Това са най-изгодните цени, които успяхме да намерим за Вас към *10.2022г. Ако желаете вижте ги на ICDSOFT.com
Каква е разликата между хостинг и домейн

Каква е разликата между хостинг и домейн?

Както вече споменахме в началото на статията, домейна е адреса на Вашият сайт, онлайн магазин или блог. Той е уникален, и след като го закупите само вие можете да го използвате.

Хостинга е услуга, която най-елементарно казано задвижва Вашият сайт. Ако Вашият сайт е кола, то тогава хостинга е двигателя.

Хостинг компаниите Ви предоставят сървърно място, където да разположите Вашият сайт, и метафорично казано той да го задвижи.

Вече има доста голямо разнообразие от хостинг услуги и можете спокойно да избирате според вашите нужди.

Най-изгодни са споделените хостинг услуги, при тях ценовите планове започват с цени от 2.99 на месец.

Вижте как лесно и бързо да закупите домейн и хостинг във това видео.

Имате други въпроси? Пишете ни на страницата с контакти

Често задавани въпроси:

Какво е домейн?

Домейна е уникалният адрес на Вашият сайт, онлайн магазин или блог.

Колко струва един домейн?

Цените варират от *20.85 до към *70лв. и зависят от разширението, и актуалните промоции

От къде да купя домейн?

Можете да закупите домейн от Jump.bg, ICDSOFT.com и други хостинг компании.

Каква е разликата между хостинг и домейн?

Хостинга е услуга, която “приютява” сайта ви на сървър от, където се задвижва сайта.