WHY » Домейн » Какво е домейн?

Какво е домейн?

Чувалите думата домейн, но не знаете какво точно е и колко струва? Сега е момента да разберете това в нашата статия, която сме се постарали да напишем на разбирам език, без използването на непознати термини.

Съдържание:

Интересен факт е, че домейните реално се разреждат като IP адреси, а не с името които виждате в браузъра си. За да се случи това транслиране се използва DNS Domain Name System.

Какво е домейн?

Ако използваме метафори, домейна е като адрес на физически обект.

Най-просто казано това са буквичките след www. или това е адреса на Вашият сайт, онлайн магазин или блог. На изображението сме маркирали къде се визуализира домейна в браузърите.

Също според нас е Важно да уточним, че името на сайта и домейна, може да са различни. Да речем, че сте си закупили домейн matahari.bg, и смятате да създадете онлайн магазин за хранителни добавки „Тренирай Здраво“. В този случай домейна е matahari.com, а името на сайта е „Тренирай Здраво“.

Какво е домейн

Структурата на домейна е от две части, име и разширение. При matahari.bg – matahari е домейн името, bg е разширението. Те винаги са разделени с точка. Разширенията в голяма част са локализация на държавата в която се регистрират. Като например:

 • .bg България
 • .ca Канада
 • .uk Англия
 • .co.uk компания в Обединеното кралство
 • .de Германия
 • .au Австралия
 • .fr Франция
 • .ru Русия
 • .ua Украйна
 • .gr Гърция
 • и т.н.

Има и глобални разширения, като .com, .org, .net и т.н.

Ако планувате сайта Ви да таргетира определена държава и език, то би било добре да регистрирате домейн с разширението за съответният регион/държава. Няма да е добра идея, ако сайта ви е на английски за САЩ разширението му да е .bg. Просто няма да успеете да го класирате в резултатите на търсачките.

Най-популярното разширение е .com и вече е доста трудно да се намери кратък свободен домейн с това разширение. За справка вече няма свободни четири буквени домейни с разширение .com, но пък винаги можете да проверите дали нямате късмет и Вашият бранд да не е зает. Можете да правите справки при всеки хостинг доставчик, за нашите нужди ние използваме Jump.bg.

Какво е Важно при избора на домейн

Какво е Важно при избора?

На първо място препоръчваме домейна да е възможно най-кратък, лесен за изписване и запомняме. В огромен процент от случаите домейните се изписват на латиница, и поради това е добре да избягвате спорни за изписване на латиница букви , като ш,ц,ч,щ и други. Присъствието на – (тирета) също е добре да се избягва.

Последните тенденции в онлайн маркетинга са за изграждане на силен и лесен за запомняне бранд, затова е добре името на бранда и домейна да са едни и същи. Примери за добри и лесни за запомняне брандове са ozone, hippoland, Нани и доста други.

*Когато избирате Вашият домейн и име на сайт задължително проверете в Google, дали вече няма такъв бизнес, който използва това име, защото ако вече съществува ще Ви е по-трудно да го наложите и класирате в органичните резултати на търсачките.

Проверка на домейни

След като сте вече сте решили какъв ще бъде Вашият домейн е време да проверите дали той е свободен за регистрация. Това можете да направите тук.

Като посетите сайта от линка по-горе, в полето въвеждате избраното от Вас име и разширение, с което желаете да го регистрирате (вашиятдомейн.com), и натискате бутона за търсене. Изчаквате няколко секунди и системата ще Ви отговори дали е свободен за регистрация. Ако той е свободен, можете да пристъпите към регистрация, като следвате стъпките в сайта, към който Ви препрати линка. За Ваше улеснение сме приложили снимка от полето за проверка на домейни.

Проверка за свободни домейни

Закупуване и регистрация на домейн.

Има доста голям избор на хостинг доставчици, от които можете да закупите домейн от българска компания. Например:

Jump.bg

ICDSOFT.com

Използвайте промо код WHY25 за 25% еднократна отстъпка при покупка на хостинг и cloud услуги. Промо кода е валиден за нови клиенти на Jump.

След като натиснете върху името на някоя от компаниите, които изброихме ще Ви препрати към техен сайт. В секциите им с домейни, можете да направите справка дали избраното от Вас име е свободно за регистрация, и да го закупите. Цените са за минимум едногодишна регистрация и варират от *24лв. до към *70лв., в зависимост от разширението на домейна, текущите промоции и дали закупувате хостинг заедно с домейна.

*Цените са ориентировъчни и зависят от актуалните промоции на хостинг компаниите.

Имайте предвид, че при покупка на домейн с разширение .bg, се изисква да изпратите пълномощно (не трябва да е нотариално заверено), с което упълномощавате компанията да регистрира домейна на Ваше име.

Вижте как да закупите домейн и хостинг във видеото:

Цени на домейни

Един от най-изгодните и сигурни регистранти на домейни към 01.2024 година е cloudflare.com. Имайте предвид, че ако търсите bg домейн, те няма да са Ви от полза. Ако търсите bg домейн, можете да посетите Jump.bg

Разширение домейнЦена за 1 година
.com* 24 лв.
.info* 37 лв.
.eu* 5.20 лв.
.us* 23 лв.
.de* 19.30 лв.
.co.uk* 18.10 лв.
*цените варират спрямо курса на долара.

Каква е разликата между хостинг и домейн?

Както вече споменахме в началото на статията, домейна е адреса на Вашият сайт, онлайн магазин или блог. Той е уникален, и след като го закупите само вие можете да го използвате.

Хостинга е услуга, която най-елементарно казано задвижва Вашият сайт. Ако Вашият сайт е кола, то тогава хостинга е двигателя.

Хостинг компаниите Ви предоставят сървърно място, където да разположите Вашият сайт, и метафорично казано той да го задвижи.

Вече има доста голямо разнообразие от хостинг услуги и можете спокойно да избирате според вашите нужди.

Най-изгодни са споделените хостинг услуги, при тях ценовите планове започват с цени от 4.90 на месец.

Каква е разликата между хостинг и домейн

Вижте как лесно и бързо да закупите домейн и хостинг във това видео. Имате и други въпроси? Пишете ни в нашата форма за контакти.

Често задавани въпроси:

Какво е домейн?

Домейна е уникалният адрес на Вашият сайт, онлайн магазин или блог.

Колко струва един домейн?

Цените варират от *24 до към *70лв. и зависят от разширението, и актуалните промоции

От къде да купя домейн?

Можете да закупите домейн от Jump.bg, ICDSOFT.com и други хостинг компании.

Каква е разликата между хостинг и домейн?

Хостинга е услуга, която “приютява” сайта ви на сървър от, където се задвижва сайта.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top