WHY » За Вашият Уебсайт » WP Rocket. Кеширане на WordPress

WP Rocket. Кеширане на WordPress

WP Rocket е може би най-разпознаваемия плъгин за кеширане, оптимизиране и подобряване на скоростта при WordPress и WooCommerce сайтове. В тази статия ще Ви дадем повече информация, как да закупите, инсталирате и настроите WP Rocket.

Съдържание:

От къде да закупя WP Rocket?

Когато става въпрос за вашият сайт било то личен или бизнес винаги трябва да внимавате какво инсталирате на него. В интернет ще намерите доста „изгодни“ предложения на много пакет с плъгини и теми за WordPress, разбира се тези кракнати версии почти винаги водят до проблеми със сайта Ви. Ето защо препоръчваме покупките на теми и плъгини да се прави от доверени сайтове. В конкретния случай от официалният сайт на плъгина. Можете да го закупите, като цъкнете на бутона по-долу ⬇️

Сваляне и инсталиране.

Честито, вече сте горд собственик на най-добрия плъгин за кеширане на WordPress и Woocommerce сайтове. Сега трябва да се логнете в сайта им, след което да свалите инсталационния пакет от бутона „Download WP Rocket“. Ще свалите на компютъра си архивиран пакет, който няма нужда да разархивирате. Вижте скрийншота по-долу:

WP Rocket. Кеширане на WordPress
Снимка: WP Rocket

Следва да инсталирате плъгина на Вашият сайт. Най-лесният вариант е през админ панела на сайта Ви. Влезте във Вашият сайта на вашиятсайт.com/wp-admin и въведете нужните данни за вход. След което цъкнете на Разширения/Добавяне на още и натиснете бутона „Качване на разширение“. Ще ви зареди поле с бутон Choose file, натиснете на него и изберете файловете, котио сте свалили от сайта на WP Rocket. Следва да натиснете бутона „Инсталиране“. Това е засега, плъгина вече е инсталиран на сайта Ви.

Активира се автоматично след инсталацията, ако сте въвели коректно сайта си при покупката, ако не сте логнете се пак в WP Rocket, цъкнете на sites и проверете дали сте въвели правилно сайта си. Върнете се пак във Вашият сайт и натиснете Validate License, ако пак не се активира можете да се свържете със съпорта на плъгина, но лично на нас не ни се е случвало при нито една от инсталациите.

Възможно е да Ви даде грешка от типа „Каченият файл надвишава директивата upload_max_filesize в php.ini.“, това е получава заради ограничения на хостинга, който използвате с цел сигурност. Свържете се със съпорта да коригират това ограничение, за да можете да го инсталирате.

Включване и настройки на WP Rocket.

След като приключите с инсталирането е време да се направят нужните настройки за оптимизиране на Вашият сайт. Разбира се няма универсална рецепта, затова е нужно да тествате как се държи Вашият сайт при различните настройки на плъгина и да проверявате дали всичко върви и зарежда нормално.

Все пак ще ви споделим, какви настройки използваме ние за сайтовете, които поддържаме:

Активиране на кеширането

След като сте включили кеширането трябва да активирате и кеширането за мобилни устройства. Ако сайта ви има различна визия и функционалности при мобилния изглед ви съветваме да активирате и двете опции, като на снимката по-долу. Също така да определите период, след който кепа да се изтрие и генерира на ново.

WP Rocket. Кеширане на WordPress

Минифициране CSS и JS

Следват настройките за минифициране на CSS и JS файлове, те са задължително, ако сайта ви позволява:

WP Rocket. Кеширане на css
WP Rocket. Кеширане на js

Изображения и видео

Идва ред и на визуалните елементи, като изображения и видео. Включете и двете отметки, като на снимката по-долу. Има и поле в което да въведете адреси на снимки, които не желаете да се зареждат с lazy load. Това по-принцип се използва за снимките които се визуализират на първи екран от страницата на която е посетителя. Разбира се това е препоръка на Goolge, с която Вие решавате дали да се съобразите.

WP Rocket. Кеширане на медия

Презареждане

Важно е да включите предварително създаване на кеш файловете, по-този начин посетителите ви ще получават вече компресираните версии и сайта ви ще зарежда значително по-бързо. Опцията „Link preloading“ също е доста полезно, защото започва да подготвя страницата за потребители преди да е цъкнал на линка, който води към нея.

preload WP Rocket

Бази Данни

Следват настойките за почистване на базите данни:

почистване на баззи данни

Това са настройките, които смятаме, че за начало са достатъчни. Ако искате да подобрите още повече представянето на сайта си, можете да активирате срещу допълнително заплащане *Imagify и/или интеграция на CDN с WP Rocket.

*IMAGIFY е плъгин за оптимизация на изображения, който работи перфектно с WP Rocket.

Сравнение с и без включен WP Rocket.

И накрая за да се уверите най-добре Ви представяме две снимки от тестове на онлайн магазин с много тракинг кодове, изображения, видео, CSS, JS и т.н.

С включен WP Rocket:

WP Rocket резултати с включен плъгин

С изключен WP Rocket.

резултати с изключен плъгин

Тука не мислим, че има нужда да обясняваме колко полезен е кеширащият модул за WordPress и WooCommerce сайтове. Надяваме се да сме били полезни със нашата статия и определено препоръчваме използването на WP Rocket. Убедете се в качествата му и Вие, чрез бутона по-долу:

Scroll to Top