WHY » Домейн » Какво е DNS?

Какво е DNS?

Какво е DNS, от английски Domain Name System?

Какво е DNS

Може би сте чували термина DNS, нейм сървъри и DNS кеш. В тази статия ще разясним с прости думи какво точно означават тези термини, и най-вече какво вършат за да работи адекватно мрежата и интернет сайтовете.

Какво е DNS – Domain Name System?

DNS е система за преобразуване (транслиране) на домейни (имена на сайтовете) в IP адреси за да е по-лесно на потребителите. Все пак е много по-лесно да запомните името на сайт като jump.bg, icdsotf.com или vps.bg, от колкото комбинация от цифри например 79.98.104.3, което между другото е IP адреса на сайта, който четете в момента.

След като въведете домейна в браузъра си, сървър прави проверка за наличните данни на домейна, след което се зарежда сайта. Благодарение на DNS кеша, това става за части от секундата.

С още по-прости думи DNS е като телефонен указател на всички домейни (имена на сайтове) в мрежата. При всяка регистрация на домейн в DNS система се записва информацията за него. Разбира се тази информация е достъпна за всеки, който иска да разбере, какъв е IP адреса на даден домейн. Тази проверка става се извършва с програми наречени резолвъри, но има множество сайтове, в които безплатно можете да получите тази информация като Domaintools.

Какво са Нейм Сървъри и защо трябва да се сменят?

Ако сте премествали сайта си от един хостинг доставчик на друг, може би сте чували, че трябва да бъдат сменени нейм сървърите. На тях се съхранява DNS зоната (информация) за домейна и сървъра от който се зарежда Вашият сайт. При смяна на сървър се налага смяна и на нейм сървърите.

Какво е DNS кеш?

DNS кеша са записи на DNS информацията, която да се използва за точно определено време напред. Вместо да се прави проверка при всяко зареждане на домейна, се използват записите на DNS кеша. При смяна на нейм сървърите, е нужно време за да се обнови кеш за да се зарежда домейна от новият сървър, това понякога отнема до 24 часа.

В заключение DNS – Domain Name System е сложна и жизнено Важна система за онлайн пространството. Ако тя спре да работи коректно, дори не можете да си проверите пощата. Наскоро еко системата на Facebook, не работеше в продължение на часове,

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top