WHY » За Вашият Уебсайт » Какво е PBN? Изграждане на работещ PBN.

Какво е PBN? Изграждане на работещ PBN.

Какво е PBN и как да изградим работещ нишов BNP?

Какво е PBN (Private Blog Network)?

PBN произлиза от съкращението Private Blog Network (частна мрежа от блогове). Казано на достъпен език, това е мрежа от собствени сайтове със среден към висок авторитет, които се използват за да се изграждат линкове към основния сайт. Чрез тези сайтове се повишава авторитета на страниците, които желаете да се класират по-добре в Google, Bing и други търсещи машини. Те са доста добър инструмент за разнообразяване на анкър (тескт в който е поставена хипер връзка) профила на основния сайт.

Как би се отразила една такава мрежа?

Една качествена PBN мрежа, може да даде доста голям тласък на основния сайт. Разбира се, не може да Ви гарантира първа позиция в търсачките, но може доста да Ви помогне. Имайте предвид, че факторите за класиране на сайт в Google, Bing и други търсачи са изключително много, но един от най-важните е линковете към сайта. Колкото повече и авторитетни са те, толкова по-добре.

Както в България, така и в Google всичко става с връзки, колкото по-авторитетни са те, толкова по-бързо и лесно се постигат поставените цели.

Стратегия за изграждане на PBN.

В следващите редове ще Ви споделим стратегия за изграждане на нишова работеща PBN мрежа. Тя е подходяща за онлайн магазин и са всякакви бизнеси с национално и международно покритие.

Искаме да отбележим, че е тествана и в момента работи добре, без каквито и да е алгоритмични или ръчни наказания от Google.

Какво е PBN? Изграждане на работещ PBN.

Целта на тази PBN стратегия е да се изградят сайтове, които целят класиране за локални търсения, като например „Хладилници София“, „Перални София“ и всякакви други търсения за техника в конкретен град.

  • Първо закупувате домейни съдържащи ключовата дума и града, за който ще се класира сайта. Например tehnikasofia.com, tehnikaplovdiv.com и т.н.
  • Вдигате сайтове на тези домейни, и създавате качествено информативно съдържание, което да е полезно за потребителите, като например „Откъде да си купя хладилник в София“ или „Как да избера Хладилник в София“ и други. Колкото по-дълги са търсенията, толкова по-лесно биха се класирали BPN сайтовете.
  • Следващата стъпка е от тези полезни за потребителите статии да поставите линкове с анкъри, които искате да класирате към основният сайт.
  • Връзките са Важни! Тъй като Google дава голяма тежест на връзките е задължително да направите follow връзки към тези сайтове. Можете да използвате всякакви безплатни директории, форуми и други кътчета от интернет, които позволяват да се добавят връзки. По-този начин ще повишите авторитета на частната си мрежа от сайтове и респективно на основния сайт.
  • И тъй като връзките са Важни, е задължително да сложите връзки между сайтовете в PBN мрежата. В нашия случай, ние сме поставили във футъра на всеки един сайт от мрежата връзки към останалите с анкър, който желаем да класираме.

Какво да очакваме от тази PBN стратегия?

Ако приложите тази стратегия по правилният начин с качествено съдържание, със сигурност ще повишите авторитета и класирането на основния си сайт. В нашият проект освен ключовите думи, които тергетираме се повишиха и позициите в локалните търсения.

Имайте предвид, че при изграждане на добра мрежа, тези сайтове ще започнат да се, и е възможно дори да надминат основния сайт за някой локални търсения. Това разбира се не бива да ви притеснява, защото това е добре таргетирана аудитория, което най-вероятно ще кликне върху линковете и ще попадне на основния Ви сайт. И накрая, не забравяйте, че няма по-добър линк от този, който ви носи трафик, а горе описаните сайтове ще ви носят такъв.

Ако имате въпроси ни пишете тук.

Успех!

П.С. При изработване на малка мрежа (10-15 сайта), вероятно няма да срещнете никакви проблеми с търсещите машини. Но при изграждането на по-големи мрежи е задължително да ги маскирате, за да избегнете наказания. Използвайте различни CMS-и (платформи за изграждане на сайтове), различни Cloudflare акаунти и по възможност скрийте ip адресите.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top